Fagus

Drvene podne obloge u eksterijeru: Decking – prirodan i lijep, ali kako da bude dugotrajan?

Drvene podne obloge u eksterijeru: Decking – prirodan i lijep, ali kako da bude dugotrajan?

Prvi izbor prilikom uređenja terase ili sunčališta uz bazene je svakako drvena podna obloga, popularno zvana decking. Posebnost deckinga u odnosu na druge obloge je prirodnost i ljepota drva te suprotno uvriježenom mišljenju dugotrajnost, ukoliko je decking izrađen od odgovarajuće vrste drva, profesionalno i kvalitetno postavljen te redovito održavan odgovarajućim uljima.

Vrste drva koje se preporučaju za izradu deckinga su egzotične vrste – tikovina, bangkirai, cumaru, ipé. Egzotične vrste drva se također moraju zaštiti i potom redovito održavati. Dubinska zaštita drva postiže se posebno formuliranim impregnacijama/izolatorima (protiv gljivica, termita i insekata), a površinska zaštita uljima (zaštita od sunčevog zračenja/UV zraka, vode i habanja uslijed uporabe deckinga). Dubinska zaštita radi se u jednom nanosu samo kod prvog tretiranja novog, sirovog deckinga dok se površinska zaštita preporuča u dva nanosa kod prvog tretiranja, a u budućem održavanju u jednom nanosu minimalno jednom godišnje.

Impregnacije/izolatori iz naše ponude učinkovito sprječavaju razmnožavanje gljivica te su djelotvorne protiv termita i insekata dok su glavne karakteristika ulja za površinsku zaštitu:

  • ne ljušte se, već se vremenom lagano troše
  • NIJE POTREBNO BRUŠENJE
  • pružaju zaštitu od sunčevog zračenja/UV zraka
  • otporna su na utjecaj vode
  • pružaju zaštitu od slane morske maglice
  • izrazito su otporna na habanje
  • njeguju drvo i naglašavaju njegovu prirodnu ljepotu i karakteristike
  • dostupna su kao transparentna i tonirana.

Uz gore navedene karakteristike ulja su smanjenog utjecaja na okoliš (smanjuju emisiju hlapivih organskih spojeva) i neškodljiva su za zdravstvenu sigurnost djece te u potpunosti udovoljavaju zahtjevima Europske norme EN 71 Sigurnost igračaka – 3. dio: Migracije određenih elemenata.

Ulja za dekoraciju i zaštitu deckinga mogu se koristiti i za dekoraciju i zaštitu vrtnog namještaja, greda, pergola i drugih vanjskih drvenih elemenata izloženih ozbiljnim atmosferskim utjecajima.

Dakle, uz pravilnu primjenu tehnološki naprednih rješenja iz naše ponude svaki decking može biti i dugotrajan!

Želite saznati više? Čekamo vaš poziv, e-mail, poruku…