Fagus

Moćna i neustrašiva – Viva Magenta, Pantone boja za 2023.

Moćna i neustrašiva – Viva Magenta, Pantone boja za 2023.

Metaverzum se odrazio i na stručnjake boja. Tijekom najave boje za 2023. godinu, Pantone je parafrazirao: „Dobrodošli u magentaverzum“. Tako nakon NCS-a i RAL-a i Pantone institut koketira s virtualnim svijetom.

Kao i uvijek grafički dizajneri će zasigurno iz Viva Magente 18-1750  izvući inspiraciju, a ostaje za vidjeti da li će snaga i živost te boje utjecati i na dizajnere interijera.

Prema Leatrice Eisman, izvršnoj direktorici Pantone Color instituta „u ovo doba tehnologije, nastojimo crpiti inspiraciju iz prirode i onoga što je stvarno. Pantone 18-1750 Viva Magenta je inspirirana crvenom bojom košenila, jednom od najdragocjenijih boja u obitelji prirodnih boja i jednom od najjačih i najsvjetlijih koje je svijet ikada vidio.“

I doista, povijest košenila, kao boje, vrlo je duboko ukorijenjena. Grimizno crvena oduvijek je bila simbol bogatstva i društvenog statusa. Nakon otkrića astečke civilizacije, koja je stoljećima koristila kukca od kojeg se dobiva ova boja, ljudi u Europi bili su spremni potrošiti ogromne svote novca kako bi osigurali njezinu prisutnost.

Zaokružujući narativ na naš perimetar – industrija namještaja, treba primijetiti jednu zanimljivu činjenicu, a koja se odnosi na kombinaciju boja. Kao i uvijek Pantone se ne ograničava na izbor boje godine, već boju godine usklađuje s drugim bojama kako bi nadahnuli dizajnere širom svijeta.

U ovom vrtlogu boja kombinacije su vrlo upečatljive…pastelne boje Pale Dogwood, Gray Sand, Gray Lilac, Pale Khahi, Fields of Rye, Agate Gray i Plein Air su dostupne za pregledavanje kako bi bile korištene u dizajniranju namještaja, posebno za namještaj u dnevnim sobama.

Tvrdnja da nas Pantone 18-1750 Viva Magenta ponovno povezuje s izvornim materijalom čini se malo pretjerano. Više nam se čini značajnim potraga za novim signalom snage i hrabrosti, jer – kako piše Institut – boja 2023. svakako je „pulsirajuća boja“ i uz to bujna!