Fagus

Pripremite svoju vanjsku drvenu terasu/decking za zimu i hladne dane!

Pripremite svoju vanjsku drvenu terasu/decking za zimu i hladne dane!

Za one koji imaju vanjsku drvenu terasu, poznatiju kao decking, ljeto je godišnje doba u kojem se najviše uživa u tom vanjskom prostoru. S dolaskom jeseni deckingu se ipak mora posvetiti minimalna pažnja kako bi ga se pripremilo za dolazak hladnoće i lošeg vremena. Iako su materijali koji se obično koriste za izradu deckinga (tik, iroko, wengé, ipe i sl.) vrlo otporni, potrebno ih je pravilno njegovati kako bi se što više očuvala njihova prirodna ljepota.

Drvo je, kao što dobro znamo, živ materijal, a na njega utječu promjene temperature, vlage, kiša, sunce i vjetar. Zato se i prema najotpornijoj vrsti drva uvijek mora odnositi s ljubavlju. Tjedni kasnog ljeta, kada su temperature još uvijek blage i ne manjka lijepih sunčanih dana, pravo su vrijeme za održavanje i pripremu deckinga za hladnu sezonu.

Pažljivo očistite cijelu površinu deckinga. Nakon otklanjanja lišća, prašine i druge krupne prljavštine najbolje je koristiti neutralni deterdžent na bazi vode za temeljito čišćenje. Uporaba takvih neutralnih deterdženata iz naše ponude je jednostavna. Deterdžent se kistom nanese na drvenu površinu, ostavi da djeluje nekoliko minuta i potom ispere s vodom uz pomoć plastične četke ili pod pritiskom (mini – wash).

Na kraju prelazimo na dekorativno zaštitni tretman: uljni premazi – decking ulje ili vodeno hibridno ulje (YS–F300) čini drvenu površinu vodoodbojnom (što je vrlo važno zimi, kako bi se izbjeglo oštećenje u slučaju mraza) i otpornom na gaženje. Nanosi se valjkom ili kistom po cijeloj, dobro osušenoj površini.

Ono što je bitno za istaknuti: redovnim korištenjem decking ulja ili vodenog hibridnog ulja (1-2 x godišnje) iz naše ponude izbjegavate najzahtjevniji dio obnove, a to je brušenje. Uz to oba premaza su potpuno neškodljiva za zdravstvenu sigurnost djece te u potpunosti udovoljavaju zahtjevima Europske norme EN 71 Sigurnost igračaka – 3. dio: Migracije određenih elemenata.

Zasigurno ima posla koji treba obaviti, ali imati vanjski prostor koji je uvijek lijep i gostoljubiv te u kojemu ćete uživati ​​u ljetnoj (a možda i u zimskoj) sezoni je neprocjenjivo!